sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Top and less 5: Opiskelijan talouselämän kuukausi

Rauh!

Nyt on aika valottaa sitä, mitä tapahtuu suljettujen ovien takana, mikä on se, joka merkitsee, raha. Opiskejan toiminta on pääsoin päätöntä harhailua elämän poluilla, mutta tietyt rajoitukset ja mahdollisuudet ohjaavat sitä. Yksi näistä on juuri rahallinen toimeentulo. Miten se vaikuttaa opiskelijaan, mitä tapahtuu ja milloinkin, millaiseksi kuukausi jaksottuu opiskelijan elämässä?

Ensinnäkin opintotuki napsahtaa tilille joka kuun 4. päivä, mikäli se ei ole viikonloppu, joten kuukaudella tarkoitan siis kuukautta 4-4. päivä.

1. 4. päivä. The high

Wohoo!! Tilillä on rahaa niinku kroisoksella ja niiden eteen ei ole tehty mitään. Tästä alkaa sellaisen syöttösian elämä, ettei ole tosikaan. Karu todellisuus pilkistää risukasaankin, mutta vaikka tilille ei paljoa rahaa jää vuokran ja ruokabudjetoinnin jällkeen, on oli silti kuin Kroisoksella konsanaan. Mikään ei ole liian kallista. Sohwissa syödään burgereita, kaupasta ostetaan taas juustoa ja kinkkua leivän päälle; jotain mitä ei puolen kuun jälkeen enää voi tehdä.

2. 11 päivä. Second thoughts

Hetken sikana kierittyään iskee jokaiseen pikku porsaaseen katumuksen siemen. "Miksi taas käytin kaikki rahat heti, nyt syön kuivaa riisiä, säästän vedessäkin, että rahat varmasti riittää." Niin varmaan. Tämä niin sanottu säästöliekki palaa muutamassa eri erässä viikon, ja sokeri, rasva ja humala -humalat ovat varsin tuttuja tälle kohtuullisuuden ekonomian jaksolle.

3. 18. päivä. The low

Nyt karu totuus hahmottuu. Puolessa välissä on syöty melkein kaikki rahat ja tästä päivästä eteenpäin itsensä pettäminen ei enää onnistu. Nyt ei nää osteta deodorantteja, eikä leivän päälisiä. Vettä tulee hanasta ja kaakao on vain kirjastopäivän luksus, jolla motivoidaan itseään pinnistelemään opintojen eteen. Tässä vaiheessa on hienoa löytää pullot kaapista ja palauttaa ne, ostaa uusi limu ja nauttia hetken yltäkylläisyyden illuusiosta. Toki viikonloppuisin voi tortillat tehdä ja pussin karkkia ostaa, mutta mohitot jää jo juomatta ja happy hour kelpaa mainiosti.

4. 26. päivä Slow death

Tässä vaiheessa on kaikki ostot, jotka eivät ole ruokaa, pannassa. Mikäli haluaa pärjätä minimillä, ei ole oikeasti kroisos tahi käy säännöllisesti töissä, on tämä vaihe edessä jossain vaiheessa. Ruokailu yliopistolla lisääntyy, sieltähän saa leivän mukaan ja kattavan ruuan hintaan 2.50. Sillä ei kaupasta vastaavaa ravitsevaa ruokaa saa. Tässä vaiheessa ärsyttää, mikäli esim. voi loppuu, koska sitä ei ole otettu huomioon budjetissa. Myös pyykinpesuaineen loppuminen herättää aggressioita, koska penniäkään ei ole ylimääräistä.

5. 28. päivä Desperation

Tätä on vältetty loppuun saakka ja sama tuttu tunne hiipii selkäpiihin. Otat puhelimen käteen, soitat äidille ja pyydät lisää rahaa. Mietit hetken, että tämä on viimeinen kerta ja olet äärettömän onnellinen, että vanhemmat pelastivat nälkäkuolemalta. Kohta koittaa kuitenkin 4. päivä ja ympyrä sulkeutuu. Olet taas syöttösika.

Tämä on siis vain minun näkemykseni ja olen luultavasti todella huonosti talouttani hoitava ihminen. Pidän myös kiinni tietystä ruuan tasosta kotona, mutta toisaalta kulutan alkoholia hyvin vähän. Vaikka vaiheet tulisivatkin eri aikoihin eri ihmisille, on silti kaikkien keskuudessa havaittavissa vastaavaa kiertokulkua.

Kaikesta tästä huolimatta on opiskelu kivaa. JEE JEE JEE!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti