Heti alkuun anteeks kun en oo taas pistäny tänne tekstejä tulemaan, mutta aiheet meinaa käydä vähiin. Pitää varmaan alkaa ihan tosissaa ideoimaan näitä listoja, mikäli meinaan saada tänne tekstiä aikasiks. Sehän nyt olis kuitenkin mukavaa, eikö niin?
Nyt kuitenkin päätin kirjoitella hitusen löyhästi kesätoimeentulosta ja erilaisista vaihtoehdoista.
Se, miksi kyseessä on less lista, eikä top lista, johtuu omasta asenteesta, että mikään näistä vaihtoehdoista ei ole "paras" tai välttämättä edes hyvä, mutta jotain on aina tehtävä. Lisäksi koko blogi sisältää varmaan 2 less listaa, joten ei ole hassumpaa saada eriäviä otsikoita.
5. Toimeentulotuki
Ei ei ei, vaikeeta. Tämä on aivan viimeinen vaihtoehto ihan yhteiskunnankin silmissä. Vaikea saada, vielä vaikeampi ylläpitää ja kaikin puolin hankala vaihtoehto. Hitusen enemmän taitaa jäädä käteen kuin opintotuesta, mutta ei tälläkään herroiksi tai rouviksi elä.
Mikäli tähän tarvitsee turvautua, on syytä ottaa huomioon pitkät jonot ja se fakta, että mitä luultavimmin tulet saamaan ainakin ensimmäisen erän takautuvasti. Tästä voi muodostua omia ongelmia. Löysin (kovin vähäisellä etsinnällä, myönnettäköön) linkin siitä, miten toimeentuloon liittyvät asiat hoituu Oulussa. KELA:n sivuilla tosin lukee, että kyseiset menettelytavat vaihtelevat kaupungeittain.
4. Opiskelu kesällä
Opiskeluhan on opiskelijan työtä. Miksi siis tämä on huono vaihtoehto? Noooh itselleni ja tutuillekin, opiskelu on sen verran kuluttavaa, että kun kesäkuu (mielellään huhtikuu) alkaa, niin kirjat lyödään nurkkaan ja yliopistolla käydään maksimissaan syömässä ja kirjastosta lainataan Aku Ankkoja.
Suosittelen oikeasti hankkimaan vaihtoehtoista tekemistä kesälle. Se piristää ja tuo vaihtelua elämään ja mikäli työpaikan hankkiminen onnistuu on toimeentulokin paremmissa kantimissa.
Kesällä pitää syödä mansikoita ja juoda omenamehua. |
3. Kesätyöt
Dodi, mikä jottei. Rahaahan siitä saa, mutta vapaa-aika katoaa. Kuten aiemmin sanoin, huonoja puolia on kaikissa vaihtoehdoissa. Vaikka työskentely kesällä takaa parhaiten toimeentulon kesällä ja jopa talvella, on huonona puolena se, että ei ehdi lomailla juuri ollenkaan. Opiskelu on omasta mielestäni rankempaa kuin tavallinen ansiotyö (elkää lynkatko), koska työt voi yleensä (toivottavasti aina) jättää työpaikalle. Tentti on mielessä läpi viikonlopun ja usein niihin luetaan viikonloppuisin. Toki töitäkin tehdään viikonloppuisin, mutta koen sen itse enemmän vapaavalintaisena kuin opiskelun mielessä pyörimisen. Mutta se on toinen stoori.
Jyväskylässä on rehellisesti sanottuna todella vaikea saada kesätöitä, tai töitä ylipäätään. Täällä on niin paljon halukkaita, ja kaupungin tarjoamat työpaikat, joko ovat huonosti palkattuja tai menevät suhteilla lukiolaisille tai jotain muuta hämärää tapahtuu. Ja siis oman alan töiden saaminen on psykalla vaikeaa. Muutama hassu firma tarjoaa keikkaduunia, mutta se on aika kaukana niistä varsinaisista oman alan hommista.
Töiden hankkiminen voi siis olla vaikeaa ja usein tarkoittaa paluuta äidin ja isän kattiloiden ääreen.
2. Harjoittelu
Harjoittelu tavallaan yhistää opiskelun ja kesätyöt. Psykalla on palkallinen harjoittelu, joka kestää viisi kuukautta.Mikäli onnistuu osuttamaan harjoittelun sopivaan kohtaan, on kesäinenkin toimeentulo taattu. Eli tässä tavallaan edistyy opinnoissaan ja samalla saa rahaa, liki samanverran kuin ainakin heikoimmista kesätöistä. Maukasta :)
1. Pappa betalar/Lotto/Laina?
Jep. Tässä on nyt kyseessä lavea kategoria, joka kattaa kaikki vaihtoehtoiset toimeentulon muodot, joissa jää enemmän vapaa-aikaa ja joissa rentoutuu paremmin kuin töissä tai opiskellessa.
Joskus myös ei jää muita vaihtoehtoja kuin palata äidin patojen ääreen. Mutta vuokra on silti maksettava mutta siitä selviää sitten vaikka nostamalla kolme erää opintolainaa, tai no, riippuu vuokrasta.
Parasta on toki tehdä keno ja voittaa kesärahat. Pokeri toimii, mutta siinä saa olla keskiveroa kovempi tekijä, että saa varmat kesärahat kasaan. Mutta näinkin on joskus käynyt.
Tässäpä nyt kesäiseen teemaan jotakin puhetta. Toivottavasti ei pelkästään puhetta puheen vuoksi, vaan joku myös hyötyy jollain tasolla, edes viihtyy. Jos ei viihdy, niin voi mennä viihtymään tanssilattiolle.
Jatkuu ties milloin :)
Ps. en vastaa kirjoitusvirheistä, niitä tulee. En ole tydellinen.