perjantai 9. syyskuuta 2011

Top 5: Hakukriteerit

Dungst!


Tuleva vuosi, uudet haut, minne, miksi ja millä miten?  Mitä kannattaisi ottaa huomioon kun hakee yliopistoon tai kouluun ylipäätään ja mitä plussia jykylällä on tarjottavana?

1. Himot ja halut

Se mikä on tärkeintä on _sinun_  omat mielenkiintosi ja mielihalusi. Kukaan ei halua tähän maahan/ilmaan yhtään työhalutonta lääkäriä, opettajaa tai ketään muutakaan,  kuka ei tunne olevansa siinä työssä, jota on halunnut aina tehdä. Työssäjaksamisen ja siinä pärjäämisen paras tae on se, että haet sinne minne haluat. Isiliini ja äitiliini kyllä oppii arvostamaan sinun valintoja, vaikkeivät heti olisikaan iloisia valinnastasi.

2. Työllistyminen

Vaikka se onkin kaukaista tulevaisuutta, on syytä pohtia onko tälle haluamallesi alalle mahdollista saada työpaikkaa. Turha on kerätä kiviä, jos ei kukaan niitä halua ostaa? Mutta toki työllisyystilanteet vaihtelevat. Itse hain psykologiaa juuri sen takia, että voin heittää kartan ilmaan ja heittää siihen tikan ja siirtyä sinne työskentelemään.

Jyväskylästä on vaikea saada töitä, olit sitten millä alalla tahansa, mutta onnekkaimmat saavat kesätöitä jykylästä, jopa oikeita töitä!

3. Sijainti

Missä kyseistä alaa voi opiskella ja millä todennäköisyydellä pääset juuri sinne kaupunkiin minne haluat?  Harrastus-, kulttuurimahdollisuudet, liikenneyhteydet, tutut ja tuntemattomat, ketä ylipäätään ja kuinka paljon asukkaita löytyy? Millaiseen ilmapiiriin olet tottunut, onko polkupyörä sinulle mieluinen kulkuväline?

Jyväskylä on ihmisten suhteen varsin miellyttävä paikka. Bussipysäkeillä voi keskustella ihmisten kanssa, täällä on kolmannes väestöstä opiskelijoita eli kaupungin ilme on varsin nuori. Tämä lisää myös harrastusmahdollisuuksia sekä palveluiden ja mahdollisuuksien, jopa tapahtumien suuntautumista väkisinkin enemmän nuorille. Polkupyörällä pääsee jykylän laidasta laitaan kymmenessä minuutissa. Tässä lisäbonuksena toimii harju, joka takaa, ettei sydänvika vie sinua 45 vuotiaana, treeniä tulee, se on varmaa.

4. Miten vaikea paikka on saada?

Millä suhteella pääsee sisään juuri kyseiseen alaan? Kuinka suuri työmäärä tarvitaan hakemiseen ja onko juuri sinulla se mitä tarvitaan? Psykalle jykylään pääsee sisään n. 75 ihmistä yli tuhannesta hakijasta. Jonnekin on vaikeampi päästä, jonnekin helpompi, mutta edelleenkin kaikki on mahdollisat työtä tekemällä. Voiko samalla kokeella päästä useampaan paikkaan sisälle ja miten tämä suhtautuu kaupunkitoiveisiin?



5. Koulutuksen laatu

On sanomattakin selvää, etteivät kaikki yliopistot takaa sinulle yhtälaisia mahdollisuuksia opintojesi suorittamiseen. Jyväskylässä on ainutlaatuinen liikunnanlaitos, suomen suurin psykologian laitos ja suuomen suurin hiukkaskiihdytin (tää on hitusen mutufiiliksellä, mutta näin mulle on valehdeltu). Luennoitsijat ovat korkeatasoisia, poikkeuksia löytyy kaikkialta se on varmaa, mutta kautta linjan jykylässä saa todella laadukasta opetusta, sillä täällä tehdään laadukasta tutkimusta. Muun muassa psykologian osalta jykylä on alkukoto monelle kansainvälisesti arvostetulle tutkimukselle.

Tähän loppuun joku poikkeuksellisen merkityksetön linkki?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti