perjantai 4. tammikuuta 2013

Top: Minne syytää opintolainaa + päivitys/selitys radiohiljaisuudesta

Iltaa ja anteeks.

Tillanepäivitys: Mikään ei ole liikkunut pitkään pitkään aikaan tämän blogin suhteen. Elkää peljätkö en ole unohtanut tätä tahi muuten tarkoituksella lukinnut sanaista arkkuani lopullisesti.
Suunnittelimme lähettiläsporukalla, että olisimme aloittaneet uuden blogin, johon olisimme liittäneet omat blogimme ja sitä kautta tuottaneet teille vielä enemmän sanahelinää ja turhaa luettavaa.

Näin ei kuitenkaan ainakaan vielä käynyt ja osaksi tästä syystä ja osaksi siitä syystä, että olen ollut suuressa tutkimusprojektissa mukana, en ole ehtinyt kirjoittaa mitään listoja.

Tämä tulee kuitenkin muuttumaan. Olen suunnitellut lisääväni ohjelmaan haastatteluja, joissa kysyn yliopiston merkkihenkilöiltä samoja kysymyksiä, joihin itse esitän vastauksia. Mikäli tämä ei saa tuulta alleen, eli en saa kiinnostavilta pampuilta vastauksia, kehitän jotain muuta silmiä hivelevää tekstiä eteenne.

Nyt kuitenkin päivän aiheeseen - opintolainaan.

Opintolainahan on opintotuen lisäksi meille opiskelijoille kuuluva rahallinen etuus.
Sitä voi nostaa jokaista tukikuukautta kohden 300 euroa. Sen takaa valtio ja korko on varsin maltillinen muihin lainoihin verraten.
Se mihin tämän rahan käyttää on jokaisen omassa harkinnassa. Sen voi siis pillata juuri siihen mihin haluaa, eikä kukaan kysele perään - omatuntoa lukuunottamatta.

Olenkin suuresta norsunluutornistani nyt määritellyt ja miettinyt parhaita ja osaltaan suosituimpia kohteita opintolainan sijoittamiselle.

Pahoittelen jo etukäteen, mikäli jonkin fakta on perseellään. Tässä häiriintyneessä mielentilassa en jokaista mainitsemaani asiaa tarkistanut, mutta Kela kertoo opintolaasta kaiken.

Kuvia en saa, koska ne on ulkoisella kovolla, joka on, joka on, joka on jossain.

5. Sijoita

Tämä vaihtoehto on varsinkin aiempien sukupolvien, rumasti sanottuna vanhojen, suosiossa. Ennen oli kuulemma aika, jolloin pankin talletuskorko oli opintolainan korkoa suurempi. Tämä siis tarkoitti käytännössä sitä, että nostamalla opintolainaa, ja vain säilyttämällä sitä tilillään, tienasi rahaa.

Noh voin vakuuttaa, että näin helppoa se ei ole, mutta olen silti kuullut tarinoita ja itsekin miettinyt opintolainan sijoittamista esimerkiksi rahastoihin tai osakkeisiin.

Mikä sen hienompaa kuin laittaa opintolaina maksamaan itseään takaisin.

4. Shoppailu

Noh noh, pysykkääs housuissanne. Ei sitä opintolainaa kannata ihan kokonaan H&M:llä käyttää. Silti osa opintolainasta sutjahtaa helposti "tarpeellisiin" hyödykkeisiin. Ja mikäs siinä, senkun sutjahtaa. Sitä käyttörahaa opiskelijalla harvoin on ja silloinkin sen käyttäminen käy yleensä omantunnon päälle. Sille on aina parempikin kohde kuin uudet farkut.
Koomista onkin, että tulee se aika, väittäisin, että lähes kaikille, jolloin huomaat, että valtaosa vaatteistasi on ostettu alennuksesta.

3. Matkailu

Tänne menee monella, myös allekirjoittaneella, velkaäyrejä useampikin.

Lainallahan toteutetaan unelmia ja välttämättömyyksiä. Unelma voi olla mökki, auto, vene tai matka. Venettä tai mökkiä kukaan tuskin on opintolainalla ostanut, mutta matkalla käydään useasti.
Olen kuullut useita tarinoita ihmisiltä, jotka ovat käyttäneet yli 10000 euroa matkusteluun opintojen aikana, ja nistä ellei kaikki niin valtaosa, on lainaa.

Ostamme muistoja, mikä ettei.

2. Hajonneen tavaran korvaaminen

Käytännöllisyys kunniaan. Kovemmankin moraalinvartijan on ehkä jossain vaiheessa nöyrryttävä ja hankittava uusi tietokone vanhan tilalle - milläs muulla kuin opintolainalla.
Itselläni oli vuosi sitten jakso, jossa liki kaikki atk elektroniikkani mureni siruiksi osa kerrallaan. Tällöin eivät omat voimavarat (materiaaliset) riittäneet vaan oli otettava velkaa. Ilman tietokonetta on suhteellisen hankala tässä nykymaailman mediaryöpytyksessä selvitä. Älypuhelinta en omista, mutta tietokone on oltava.

1. Eläminen

Tämä on useimmin opintolainan syy. En nyt tarkoita muistojen ostamista vaan vuokran maksamista tai ruuan ostamista.
Varsinkin kalleimmissa kaupungeissa, kuten Helsingissä, on opiskelijan usein nostettava kaikki lainat ja silti käytävä töissä, jotta eläminen onnistuu mukavissa mittasuhteissa.
Tähänhän opintolaina kait perimmiltään on tarkoitettu, mutta soveltaminen on sallittua ja kannattavaa. Loppujen lopuksi muutaman tonnin laina tullee maksettua 3000+ lähtöpalkalla suht nopiaan takaisin.

Toinen vaihtoehto on ottaa karpaaseista oppia ja elää todellista tervaskannon elämää. Kuten tämä kova jätkä.
Eikun hellurei.

4 kommenttia:

  1. Hyvä postaus. Itse olen tähän mennessä nostanut vajaat 6000 opintolainaa ja sijoittanut jokaisen euron. Suunnitelma on nostaa tuonne 10 000 euroon asti.

    Sijoitukset seuraavasti:
    - 1500e suoriin osakesijoituksiin Helsingin pörssissä
    - 2000e 5 eri Seligsonin rahastoon
    - 2500e ASP-tilille

    Loput lainat tungen todennäköisesti suoraan ASP-tilille, että sinne saa sen vaadittavat 10 000 kasaan ja voi lopettaa vuokran maksamisen. Suoria osakesijoituksia ja rahastosijoituksia sitten jos töistä yms. jää ylimääräistä. Mitään järkeä ei ole makuuttaa ylim. rahaa lähes nollakorkoisilla pankkitileillä näinä päivinä.

    Suosittelen googlailemaan tietoa sijoittamisesta jos se oikeasti kiinnostaa ja sen pitäisi alkaa kyllä kiinnostaa ihan jokaista suomalaista. Hyviä kirjoja löytyy myös kirjastosta läjäpäin.

    Itseäni ei kiinnostanut aikanaan pörssit/markkinat yhtään enkä ollut kiinnostunut sijoittamisesta oikeastaan millään tasolla. Mutta kun ensimmäisen tonnin pistin osakkeisiin, niin kummasti kiinnostus seurata ko. asioita ja oppia lisää kasvoi.

    Oppirahat jokainen joutunee maksamaan, ja omakin eka suora osakesijoitus on tällä hetkellä -60%, mutta sen hinnalla olen kartuttanut tietoa ja oppinut osakemarkkinoista paljon enemmän kuin ehkä ikinä muuten olisin. Toivottavasti tämä oppi kääntyy tulevaisuudessa voitolle.

    Täytyy muistaa myös, että mitä nuorempana aloittaa (vaikkakin pienillä summilla), niin sitä pidempi on sijoitushorisontti. Esim. jos haluan pitää osakkeitani eläkeikään asti, niiden horisontti on vielä reilut 40 vuotta (vrt. esim. jos aloittaisit vasta 40 vuotiaana).

    Eipä muuta kuin ottamaan asiasta selvää!

    ps. älä kysy sijoitusvinkkejä kaverilta yms., vaan tee ne itse! Sijoittaja on vain ja ainoastaan itse vastuussa sijoituksistaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista!

      Tämähän toi huimasti lisää infoa tuosta sijoittamispuolesta.

      Itsekin pohdin sitä pitkään taannoin. Otin ihan selvääkin jonkin verran, mutta päätin sittenkin, että en henkilökohtaisesti pidä lainarahalla sijoittamisesta.

      Mutta se on todalla hyvä tapa käyttää opintolainaa sitä en kiellä. Itselle se ei vaan sopinut. Olisin luultavasti vaan ollut paskana heti ku arvo laskee vähänkään :) Hitusen sijoitin kyllä arvometalleihin, mutta niin vähän, ettei sitä oikein sijoittamiseksi voi edes laskea.

      Kaikilla toki ei ole mahdollisuutta sijoittaa lainojaan, kuten mainitsin itse kirjoituksessa, vaan ne menevät elämiseen. Sijoittaminen onkin tavallaan tätä unelma osiota sen puolesta, että se on tavallaan luksus, jos on varaa sijoittaa ne lainat.

      Toivotaan, että sinun sijoitukset menee hyvin ja ettei jenkit kaadu! Parempaa tätä vuotta ja kiitos mielenkiinnosta :)

      Poista
  2. Ei toki kaikilla olekaan mahdollisuutta sijoittaa esim. osakkeisiin, mutta mielestäni lainan käyttäminen ehkä hitusen parempaan elämänlaatuun on myös sijoitus. Ainahan kaikkea tuottoa ei voi eikä kannata laskea rahassa, vaan myös fyysinen/henkinen tuotto on jossain määrin kannattavaa. Tästä nuo blogin muut kohdat juuri kertovatkin. Jokainen tietysti omien mahdollisuuksien mukaan.

    Toisaalta olen kuullut, että joillakin lainasta menee suuri osa ihan silkkaan ryyppäämisen, mikä ei pitkällä aikavälillä toimi laisinkaan ja lyhyelläkin darran korko on kirjaimellisesti on aika kova. Nuo vaatteet yms. on ehdottomasti parempi sijoitus kuin alkoholi. Toki juoda voi myös lainalla, mutta kohtuus kaikessa lienee tässäkin paikallaan.

    Ja parempaa uutta vuotta myös sinne!

    VastaaPoista