lauantai 29. lokakuuta 2011

Top 5: Kurssien suoritustavat

Hooooooblaa


Nythän siis on niin, että ku oon noilla esittelykeikoilla aina puhunu noista kurssien suorittamisen tavoista, niin tässä on nyt niitä henkilökohtaisessa paremmuudessa. Nämä suoritustavat siis on laitoskohtaisia, kurssikohtaisia ja ainekohtaisia, joten mitään yleistä linjaa ei ole, eikä näitä kaikkia tapoja välttämättä pääse edes kokeilemaan yliopistossa ollessaan.

Lisäksi yleensä ei pälkähästä pääse pelkästään yhdellä suoritustavalla, vaan näitä on yhdisteltu kursseilla.

Suoritustapojahan on: Luennot, Luentotentit, Kirjatentti, Seminaari, harjoitukset, oppimispäiväkirjat, esseet, lisäksi on demoja ja muita vastaavia hörpötyksiä. Eri jannuilla on eri nimet näillekin, mutta pääasiallisesti tossa ne on. Nyt niitä järjestykseen.

1. Seminaari

Ehdoton suosikki. Ne seminaari, joihin olen osallistunut, ovat olleet pitkälti puhetta ja kirjallisen tehtävän suorittaminen on sitten jäänyt omalle ajalle, omalle kontolle. Tämän suoritustavan kaverina on yleensä essee tahi joku ryhmätyö, joka voi myöskin olla essee.

Viimeisin käymäni seminaarikurssi on Psykologian filosofia. Nämä ovatkin ilmeisen suosittuja filosofiassa ja muissa aineissa, joissa keskustelulla ylipäätään voi päästä mielekkäisiin oppimiskokemuksiin.

Näissä pääsee kysymään, puhumaan ja koska ilmapiiri on yleensä rento ja proffat lähellä oppilaita (ellei ole oppilasvetoisia ryhmiä) on mukava ja helppo lisätä osaamistaan ja kuulla monien mielipiteitä. Lisäksi näissä on mahdollista olla erimieltä, eli rehellisesti kyseenalaistaa ja vaatia perusteita. Massaluennoilla se on vaikeaa.

2. Oppimispäiväkirja/Luentopäiväkirja

Slack. Siis tässä pääsee helepolla. Istut luennoilla tahi luet kirjaa ja raportoit oppimistasi yleensä sivun tai puoltoista joka luennoin jälkeen tai kirjasta jollain sovitulla tahdilla. Homma voi olla melko liirumlaarumia, kuten Geropsykologian kurssilla, mutta silti varsin opettavainen metodi.

Tässä joutuu oikeasti miettimään mitä on oppinut ja mitä _olisi_ pitänyt oppia. Ei aina niin helppoa, mutta vapaamuotoista ja paineetonta.

Tässäkin lisänä voi olla kirjatentti tai luentotentti, mikäli kirjasta oppimispäiväkirjaa kirjoitellaan. Nämä kurssit eivät useasti ole yli 4 pisteen kursseja, niissä useimmiten on tentti ja kirjatentti tms, tiukempaa kuraa.

3. Luentotentti/tentti ylipäätään

Ehdottomasti yleisin suoritustapa. Helppo tarkistaa, vähä töinen, oppilaan vastulla, proffille helppoja. Siksi minusta onkin näitä vastustettava.

Luennot ylipäätään voivat olla todella eritasoisia ja luentotentit myöskin. Itse olen ollut todistamassa tapausta, jossa proffa kiven kovaa väitti, ettei hänen tentistään saa hyviä arvosanoja jos ei ole ollut luennoilla. Silti kumma kyllä ihmiset saivat vitosia tentistä ja kurssista ilman luennon luentoa.

Idea on siis tuottaa kokeen kaltaisessa tilanteessa konseptille erinäinen määrä tekstiä koskien luentojen teemoja tai kirjojen teemoja. Kirjoissa on yleensä, tietenkin vaihdellen, mutta yhteensä 300-600 sivua/tentti. Yleensä kurssilla on kirjatentti ja luentotentti, jotka ovat samana päivänä 1-2 kysymystä luennoista ja 1-2 kirjoista.

Tenttejä voi suorittaa tiedekunnan yleisinä tenttipäivänä tai uusintatentissä tai kurssin omana tenttipäivänä tai e-tenttinä, joka on henkilökohtainen suosikki. E-tentti tehdään yo:n kirjastolla milloin itselle sopii (kunhan kirjavitriini on auki) ja siellä koneella nakutetaan omat vastaukset ja lopussa jätetään arvioitavaksi. Ihanaa joustoa.

Yleensä tentittävät kirjat ovat lainassa melko rajulla intensiteetillä, niin tuo on hieno systeemi tuo e-tenti.

4. Demot

Demot ovat yleisiä okl:n ja matikan, fysiikan, kemian(labrat) parissa. Kyseessä on ohjattua harjoittelua. Eli tehdään porukalla, opetusvetoisesti tehtäviä, jotta opitaan olemaan tavoilla.

Muuten mukavaa, mutta sidottu tarkkoihin aikoihin ja jouston varaa on harvoin. Läsnäolopakko löytyy ja demotehtävät voivat olla pirun vaikeita.

Okl:ssä on toki mm liikunnan demoja, joissa harjoitellaan pelien ja leikkien opettamista ja tehdään muuta mukavaa. Mutta se onkin sellaista pelleilyä se opettajakoulutus ;) NO EI VAAN. Rehellistä työtä. Itsehän mieluummin istun luennoilla ja luen 600 sivua kirjoja ja saan 5op ku pelaan 20h eri pelejä ja saan 5op. Helppo valinta.

Demoista en osaa kauheesti sanoa, ku oon itse ollu vaan yksillä, tilastomatikan demoilla, mutta ihan jees oli. Hyvin opin. Siellä on vähän pakkokin kait oppia, varsinkin jossain matikalla, koska kelkastakaan ei halua pudota.

5. Essee

Tässä on sekä hyviä, että huonoja puolia. Hyvät on ne, että tiedät melko hyvin omasta työpanoksesta ja lopputuloksen laadusta, millaisen numeron tulet saamaan. Tentti voi mennä aivan päin helvettiä, vaikka tuntui menevän kuinka hyvin ja numerot tuntuvat välillä tulevan arvalla. Esseen saa myös tehdä pitkällä aikavälillä, eikä kyseessä ole hirvittävä ulkoluku rykäys. Esseen feilatessa sitä saa parannella, ilman, että tarvitsee koko hommaa kirjoittaa alusta saakka.

Huonoina puolina on akateeminen kirjoitustyyli. Se on sellainen, että mitään ei voi ottaa omiin nimiin, ellet ole itse sitä keksinyt virallisesti ja voit sen todistaa. Eli mikäli tiedät, että vesi on nestemäistä, on sinun näytettävä viitteellä, missä näin on sanottu, ettet vain puhu höpöjä. Viite on siis kohta kirjasta, jossa asiassa mainitaan. On myös olemassa esseitä, joissa ei tarvitse viitata, mutta yleensä tarvii. Tähän kyllä tottuu ja oppii, mutta oha se perkele rasittavaa.

Essee voi olla yksinäinen susi tai sitten demoryhmän, seminaarin tai luentojen lisä. Jopa tenttikin voi kulkea esseen parina. Näin esimerkiksi toimittiin avoimessa yliopistossa. Tentti + essee. hyrrrrrrr.

Nöf nöf!

torstai 27. lokakuuta 2011

Top 5 Kulkuneuvot: Kuinka edetä jyväskylässä

Dung dung!

On aika paljastaa kenen pohkeita kuumottaa ja kenen perse on kiinni penkissä.

Jykylän kurvit voidaan kurvailla monella tavalla ja varsin moneen hintaan. Opiskelijallakin on monia mahdollisuuksia liikkumiseen, mutta vain osa niistä on kannattavia ja edullisia.

1. Pyörä

Maailmaa mullistavaa keksintöä peräti kaksi kappaletta sisältävä polkupyörä on ehdottomasti paras keino siirtyä A:sta B:hen. Syyt: Halpaa, fillarin osaa fiksata itse, sillä pääsee kymmenessä minuutissa liki joka paikkaan, pyöräily on tehty melko helpoksi jykylän kaduilla. Ainut ongelma on pyöräteiden puute keskustassa, mutta muualla pyöräilyyn on mahtavat väylät.

Testattuna faktana voin todeta, että esimerkiksi kortepohjasta matkakeskukselle olen polkenut samassa ajassa kuin bussi. Varsinkin kellon ajasta riippuen on pyörällä aiemmin perillä  kuin bussilla tai autolla ylipäätän.

2. Kävely

Talvella toki pyöräily voi olla hanurista lumien takia, ja mikäli talvirenkaat tuntuvat turhalta hömpältä, on apostolin kyyti oiva keino löytää itsensä määränpäästään. Kävellen ovat käytössä pääasiallisesti samat reiti kuin pyörälläkin, mutta joissain tapauksissa on mahdollista oikoa. Kävely on terveellistä, ilmaista, hyvää liikuntaa ja suhteellisen halpaa. Kävellen myös pääsee varmasti joka paikkaan, eikä tarvitse huolehtia parkkipaikoista tahi pyörän sijoittelusta.

3. Bussi

Paikallisliikenne on varsinkin sateella päivän pelastaja. Ongelmaksi muodostuu huonot yhteydet yliopiston suuntaan. Aina joutuu kävelemään bussipysäkiltä koululle. Poikkeuksena on Agoran pysäkki, josta on kirjaimellisesti 5 metriä sisään rakennukseen. Toinen ongelma tässä ratkaisussa on hinta. 3.10 kertamaksu on suolaakin suolaisempaa. Lounas maksaa 2.50 ja kaljaakin saa 2:lla eurolla. Bussista maksaminen, varsinkin kun samassa ajassa pyöräilee ja melkein kävelee, tuntuu useasti todella tyhmältä.

Bussi onkin siis valinta kun on paljon kantamista tahi aivan saaaaaaaaaaaatanan huono keli. Muulloin 1 tai 2.

30 päivän bussikortti maksaa opiskelijalle 53 euroa. 40 bussikortti maksaa 47 euroa ja se on voimassa 180 päivää. Ainakin jälkimmäisessä on oltava kirjoilla Jyväskylässä.

4. Oma auto

No tässä on sitten enemmän hyötyjä kuin bussilla, mutta haittojakin on vastaavasti suuremmassa kaavassa. Aloitetaan haitoista: Päästöt, _parkkipaikka_, autopaikka ylipäätään asunnon yhteydessä, kallista ku mikä, kaikenlaiset hippiäispummit ruinaa kyytiä kuten minä.

Hyödyt: Voi ajella mammaa ja pappaa katsomaan, voi käydä kaupoilla suuremmissa marketeissa, on mahdollisuus hakea suuria paketteja, säältä on aina suojassa.

Ehdottomasti kustannukset ovat tässä se suurin syy. Autopaikka maksaa jonkin verran, bensa on kallista ja autoa pitäisi sitten hyödyntää paljon. Lähinnä jos käy töissä jossain kauempana ja voi sillä palkalla oikeuttaa auton hinnan, on auton hankinta järkevää.

5. Longboard

Syy siihen, miksi tämä vaihtoehto on vasta viidentenä on talvi. Mikäli bambutrampoliinilla pääsisi liikkumaan ympärivuotisesti, olisi se paras kulkuneuvo kurvien kurvailuun. Olkoonkin, että jykylän mäet ovat melko jyrkkiä ja mutkat tiukkoja, mutta silti lempeitä suoria ja sopivan kaltevia rinteitä löytyy. Myöskin kannettavuus on huimaa luokkaa. Tämän menopelin ottaa kätevästi mukaan työmatkoille ja mamman luo. Itse olen kuskannut itseäni Joensuussa lonboardilla työmatkojen ja huvin vuoksi. Suosittelen suuresti.

Teksiin täysin liittymätön funny linkki koskee tällä kertaa yksityisautoilun parhaita puolia, seuraa ja musiikkia.

Over and out and in again!

sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Top and less 5: Opiskelijan talouselämän kuukausi

Rauh!

Nyt on aika valottaa sitä, mitä tapahtuu suljettujen ovien takana, mikä on se, joka merkitsee, raha. Opiskejan toiminta on pääsoin päätöntä harhailua elämän poluilla, mutta tietyt rajoitukset ja mahdollisuudet ohjaavat sitä. Yksi näistä on juuri rahallinen toimeentulo. Miten se vaikuttaa opiskelijaan, mitä tapahtuu ja milloinkin, millaiseksi kuukausi jaksottuu opiskelijan elämässä?

Ensinnäkin opintotuki napsahtaa tilille joka kuun 4. päivä, mikäli se ei ole viikonloppu, joten kuukaudella tarkoitan siis kuukautta 4-4. päivä.

1. 4. päivä. The high

Wohoo!! Tilillä on rahaa niinku kroisoksella ja niiden eteen ei ole tehty mitään. Tästä alkaa sellaisen syöttösian elämä, ettei ole tosikaan. Karu todellisuus pilkistää risukasaankin, mutta vaikka tilille ei paljoa rahaa jää vuokran ja ruokabudjetoinnin jällkeen, on oli silti kuin Kroisoksella konsanaan. Mikään ei ole liian kallista. Sohwissa syödään burgereita, kaupasta ostetaan taas juustoa ja kinkkua leivän päälle; jotain mitä ei puolen kuun jälkeen enää voi tehdä.

2. 11 päivä. Second thoughts

Hetken sikana kierittyään iskee jokaiseen pikku porsaaseen katumuksen siemen. "Miksi taas käytin kaikki rahat heti, nyt syön kuivaa riisiä, säästän vedessäkin, että rahat varmasti riittää." Niin varmaan. Tämä niin sanottu säästöliekki palaa muutamassa eri erässä viikon, ja sokeri, rasva ja humala -humalat ovat varsin tuttuja tälle kohtuullisuuden ekonomian jaksolle.

3. 18. päivä. The low

Nyt karu totuus hahmottuu. Puolessa välissä on syöty melkein kaikki rahat ja tästä päivästä eteenpäin itsensä pettäminen ei enää onnistu. Nyt ei nää osteta deodorantteja, eikä leivän päälisiä. Vettä tulee hanasta ja kaakao on vain kirjastopäivän luksus, jolla motivoidaan itseään pinnistelemään opintojen eteen. Tässä vaiheessa on hienoa löytää pullot kaapista ja palauttaa ne, ostaa uusi limu ja nauttia hetken yltäkylläisyyden illuusiosta. Toki viikonloppuisin voi tortillat tehdä ja pussin karkkia ostaa, mutta mohitot jää jo juomatta ja happy hour kelpaa mainiosti.

4. 26. päivä Slow death

Tässä vaiheessa on kaikki ostot, jotka eivät ole ruokaa, pannassa. Mikäli haluaa pärjätä minimillä, ei ole oikeasti kroisos tahi käy säännöllisesti töissä, on tämä vaihe edessä jossain vaiheessa. Ruokailu yliopistolla lisääntyy, sieltähän saa leivän mukaan ja kattavan ruuan hintaan 2.50. Sillä ei kaupasta vastaavaa ravitsevaa ruokaa saa. Tässä vaiheessa ärsyttää, mikäli esim. voi loppuu, koska sitä ei ole otettu huomioon budjetissa. Myös pyykinpesuaineen loppuminen herättää aggressioita, koska penniäkään ei ole ylimääräistä.

5. 28. päivä Desperation

Tätä on vältetty loppuun saakka ja sama tuttu tunne hiipii selkäpiihin. Otat puhelimen käteen, soitat äidille ja pyydät lisää rahaa. Mietit hetken, että tämä on viimeinen kerta ja olet äärettömän onnellinen, että vanhemmat pelastivat nälkäkuolemalta. Kohta koittaa kuitenkin 4. päivä ja ympyrä sulkeutuu. Olet taas syöttösika.

Tämä on siis vain minun näkemykseni ja olen luultavasti todella huonosti talouttani hoitava ihminen. Pidän myös kiinni tietystä ruuan tasosta kotona, mutta toisaalta kulutan alkoholia hyvin vähän. Vaikka vaiheet tulisivatkin eri aikoihin eri ihmisille, on silti kaikkien keskuudessa havaittavissa vastaavaa kiertokulkua.

Kaikesta tästä huolimatta on opiskelu kivaa. JEE JEE JEE!

perjantai 7. lokakuuta 2011

Top 5: Suuret pirskeet

Yatzi!

Teitähän kaikki varmasti kiinnostaa ne kaikki litrat olutta/alkoholia, jotka me, opiskelijat, kaadamme kurkustamme alas. Olemme tunnetusti viinaanmeneviä ja sikailemme rajoitta haalareissamme liki joka päivä.

Näin siis ei ole, mutta suuria pirskeitä piisaa, pieniä myös. Ohessa suurinpiirtein suuruusjärjestykseen jollain, ei välttämättä parhaalla, mutta jollain mittarilla.

Itse olen raittiina viime vapusta lähtien. Syy on kobraviinan ja rakkaan puheenjohtajamme, mutta se on toisen kerran matopurkki se. En siis ole mikään kierteen pulsu, mutta osaan jotain sanoa myös bileistäkin.

1. Wappu

Se alkaa maanantaina ja loppuu maanantaina. Välissä on tiistaista sunnuntaihin päiviä, mutta haalareissa voi uida koko viikon erilaisista tapahtumista -ryyppäjäisistä- toiseen. Sen suuremmin ei tarvitse olla suunnitelmia, kunhan on juhlatuulella ja haalarit päällä, niin menoa löytyy varmasti.

Eri ainejärjestöt (psykalaiset, opettajaopiskelijat, liikuntalaiset yms.) viettävät kaikki vappua erilailla, mutta kosteat juhlat ne ovat varmasti.
Vappu huipentuu aattona Minnan lakitukseen kirkkopuistossa ja seuraavan päivän rauhalliseen krapulaiseen vappupiknikkiin harjun aurinkoisella rinteellä. Ah. Suosittelen.


Kyseessä on siis osallistujamäärältään varmaankin laajin tapahtuma. Väkeä virtaa eri kaupungeista, sillä kaikki metsästävät haalarimerkkejä ja halpaa humalaa.

Tapahtumaan täytyy ostaa passi, passin kanssa aloitetaan baarikierrossa, jossa ideana on juoda mahdollisimman monessa paikassa (ja mahdollisimman monta) alkoholiannosta. Suorituksen onnistumiselle on asetettu mittarit, jotka karusti laskevat passin leimojen määrän (leima/baari) ja erimäärä kääntyy kätevästi erinäisiksi oppimääriksi, kuten yliopistossa on tapana opinnot ilmoittaa.

Approbatur: naiset 8 suoritusleimaa, miehet 10 suoritusleimaa
Cum laude: naiset 10 suoritusleimaa, miehet 12 suoritusleimaa
Laudatur: naiset 13 suoritusleimaa, miehet 15 suoritusleimaa
Tohtori : naiset 17 suoritusleimaa, miehet 19 suoritusleimaa
Übertohtori*: naiset 17 suoritusleimaa, miehet 19 suoritusleimaa

Aivan sairaasti lössiä liikkeellä. Suosittelen varautumaan jonoon jahka tapahtumaan osallistutte.

3. Fuksiaiset

Nämä pirskeet eivät ole järjin suuret yksittäisenä tapahtumana, mutta kun jokaisella ainejärjestöllä on omat uusien, eli fuksien, höykkyyttämis bailut, saadaan liikkeelle taas melko massiivinen alkoholitsunami.

Poikkeuksena esimerkiksi approon, jossa perustarkoitus on saada hulvaton humala, on fuksiaisten tarkoitus tutustua uusiin ihmisiin, mitä hulluimpien tehtävien parissa ja humaltuminen seuraa luontevasti perässä.

Rastitoiminnan takia aivan uskomattoman hauska tapahtuma. Useista rasteista koostuva kierros läpi jykylän keskustan, kuljetaan pienissä ryhmissä tiettyjä tehtäviä täyttäen, tiettyjä lauluja laulaen(tästä ei tarvitse huolestua), ja tiettyjä asuja pitäen.

Hienointa tässä on se, että rastit ovat aina aivan hulvattomia ja vaikka tapahtuma onkin suunnattu uusille opiskelijoille, pääsee rastien pitäjätkin nauttimaan viihteestä ja juomasta. Ehdottomasti must.

4. Pikkujoulut, risteilyt, sits, yms

Suurten klassikoiden lisäksi yliopiston jesperit pitävät alkoholinnauttimisesta niin kovasti, että järjestävät kaikenlaisia pienempiä tapahtumia, joko ainejärjestön avulla tahi ihan itse, jotta saavat päänsä sekaisin.

Tälläisiä ovat pikkujoulut, jotka ovat aina ainejärjestökohtaiset, sitsit, eli akateemiset bileet, jossa lauletaan, syödään, tehdään tehtäviä, saadaan rangaistuksia ja ollaan aivan naamat - varoitan nää on kosteet. Niin ja sit on kaiken maailman risteilyjä tai muuta vastaavaa. Jee.

5. Haalaribileet

Nää on siis sellasia pippaloita joissa on kaikilla haalarit päällä. Kaikissa yllämainituissakin on haalarit päällä, mutta nää on kait mainittava tälläin sekamelskabileinä, satunnaisina, pieninä, jopa yksilöiden järjestäminä rientoina, joissa sitten sekoillaan kuitenkin jollain porukalla haalarit päällä.

Eli pään saa sekaisin miltein joka päivä. Silti suosittelen raittiutta. Zarathustra out.

Niin joku päätön linkki!

Boom!

perjantai 9. syyskuuta 2011

Less 5 Syksyn sävelet

ARARARARARARGHGH!

Syksy on todella hanurista, mikäli minulta kysytään. Tässä on viitisen seikkaa, jotka saavat tämän jesperin hajoamisen partaalle.

1. Sade

Siis oikeesti mitä ihmettä?! Onko liikaa pyydetty, että olis 1 päivä, jolloin ei satais _ollenkaan_ vettä. Ei tarvi paistaa aurinko, mutta jooko jos ei vaan satais vettä. Kaikki harrastustoiminta seisoo. Harjulle on avattu uus 6 väylänen frisbeegolfrata, Laajariin on tulossa, talkoot menee sivusuun ku sataa taivaan mannaa, eli kuraa kaikki päivät. Longboardia ei voi käyttää sateella --> oon kävelly se kourassa takas syömästä yms. toimista ku voi alkaa sataa, vaikka aurinko paistaa. Helsingissä sato 30min kaatamalla, siis aivan kaatamalla, ja samalla aurinkopaisto niin nätisti, että ihmisllä oli sateenvarjot ja arskat päässä! Siis sateenvarjot kädessä, mut arskat päässä.

2. Epävarmuus kurssivalinnoissa

Hirveetä arpomista mitä sitä ottais. Sit osa kursseista alkaa vasta keväällä, osa alkaa vasta lähellä joulua, osaan ei voi ilmoittautua ku vasta sillon lähellä joulua. Osalti et tiedä meneekö tää just oikeaan paikkaan opintokokonaisuudessa (eli siis on tiettyjä pakollisia ja tiettyjä pakollisia valinnaisia kursseja, jotka voi olla _miltein_ mitä tahansa, tää miltein on se ongelma). Asiat siis selviäis jos ei olis laiska, niinku allekirjottanu on.

3. Se karmiva lumien odotus

Tää on sitä aikaa ku alkaa miettiä lumilautailua ja lumet tulee n. 4kk päästä. Huhhhuh. Sit sitä kärvistelee, kattelee laskuleffoja ja fiilistelee menneitä lumia, väksäilee lautaa ja testailee kamoja ylipäätään, eikä ne lumet silti tuu! Laajavuoreen on tulossa jotain uutta kivaa ku omistajat vaihtu. Lisäks kun opiskelijakaverit painelee vaihtoon, ni sit voi näppärästi käydä niitä morjestamassa, esim Sveitsissä tai muualla alppien läheisyydessä tms potentiaalisesti eroottisessa laskukohteessa.

4. Pimeys.

Saavut kotiin sumuisessa fiiliksessä opiskelijabileistä ja tuntuu siltä, että tarvii taskulamppua. Nyt ku olis fillarissa se lamppu ni olisin onnellinen, vaan eipä näillä palkoilla ehei. Onneks jykylä on melko turvallinen yksin kävelyn/pyöräilyn suhteen, vaikkakin noita vajaavaisilla pätevyyksillä suoritettuja leikkauksia esiintyykin silloin tällöin. Mutta ajatelkaas ku kohta mennään taas ajassa taaksepäin ja sitten se pimeän uhka on todellisempi ku vuoteen. :( Sad panda

5. Kesä söi rahat

Opiskelu on kallista. Ainakin tietyn tyylinen opiskelu. Kesä on rellestetty, reilattu, on oltu vaihdossa ja tietokone kumppaneineen on levinny ja tarviit uuden. Mistä rahat? Tuttu talvelle varattu pesämuna on tällä hetkellä niin lähellä ku negatiivisuutta vaan voi olla, olematta negatiivinen, eikä apua tunnu tulevan kuin opintolainan suunnalta. Onneksi meillä on edes tämä "hätävara". Se on käsittämätöntä miten opiskelijat saavat vähemmän rahaa kuussa kuin sossun asiakkaat. Toki heillä on myös isommat tarpeetkin, mutta 900 eurolla saa aika pirusti kaljaa, mikäli se on päätavote. Nouskaamme parrikaadeille tätä sortoa vastaan!

Testiin liittyvä linkki(lumista lautaa).

Top 5: Hakukriteerit

Dungst!


Tuleva vuosi, uudet haut, minne, miksi ja millä miten?  Mitä kannattaisi ottaa huomioon kun hakee yliopistoon tai kouluun ylipäätään ja mitä plussia jykylällä on tarjottavana?

1. Himot ja halut

Se mikä on tärkeintä on _sinun_  omat mielenkiintosi ja mielihalusi. Kukaan ei halua tähän maahan/ilmaan yhtään työhalutonta lääkäriä, opettajaa tai ketään muutakaan,  kuka ei tunne olevansa siinä työssä, jota on halunnut aina tehdä. Työssäjaksamisen ja siinä pärjäämisen paras tae on se, että haet sinne minne haluat. Isiliini ja äitiliini kyllä oppii arvostamaan sinun valintoja, vaikkeivät heti olisikaan iloisia valinnastasi.

2. Työllistyminen

Vaikka se onkin kaukaista tulevaisuutta, on syytä pohtia onko tälle haluamallesi alalle mahdollista saada työpaikkaa. Turha on kerätä kiviä, jos ei kukaan niitä halua ostaa? Mutta toki työllisyystilanteet vaihtelevat. Itse hain psykologiaa juuri sen takia, että voin heittää kartan ilmaan ja heittää siihen tikan ja siirtyä sinne työskentelemään.

Jyväskylästä on vaikea saada töitä, olit sitten millä alalla tahansa, mutta onnekkaimmat saavat kesätöitä jykylästä, jopa oikeita töitä!

3. Sijainti

Missä kyseistä alaa voi opiskella ja millä todennäköisyydellä pääset juuri sinne kaupunkiin minne haluat?  Harrastus-, kulttuurimahdollisuudet, liikenneyhteydet, tutut ja tuntemattomat, ketä ylipäätään ja kuinka paljon asukkaita löytyy? Millaiseen ilmapiiriin olet tottunut, onko polkupyörä sinulle mieluinen kulkuväline?

Jyväskylä on ihmisten suhteen varsin miellyttävä paikka. Bussipysäkeillä voi keskustella ihmisten kanssa, täällä on kolmannes väestöstä opiskelijoita eli kaupungin ilme on varsin nuori. Tämä lisää myös harrastusmahdollisuuksia sekä palveluiden ja mahdollisuuksien, jopa tapahtumien suuntautumista väkisinkin enemmän nuorille. Polkupyörällä pääsee jykylän laidasta laitaan kymmenessä minuutissa. Tässä lisäbonuksena toimii harju, joka takaa, ettei sydänvika vie sinua 45 vuotiaana, treeniä tulee, se on varmaa.

4. Miten vaikea paikka on saada?

Millä suhteella pääsee sisään juuri kyseiseen alaan? Kuinka suuri työmäärä tarvitaan hakemiseen ja onko juuri sinulla se mitä tarvitaan? Psykalle jykylään pääsee sisään n. 75 ihmistä yli tuhannesta hakijasta. Jonnekin on vaikeampi päästä, jonnekin helpompi, mutta edelleenkin kaikki on mahdollisat työtä tekemällä. Voiko samalla kokeella päästä useampaan paikkaan sisälle ja miten tämä suhtautuu kaupunkitoiveisiin?



5. Koulutuksen laatu

On sanomattakin selvää, etteivät kaikki yliopistot takaa sinulle yhtälaisia mahdollisuuksia opintojesi suorittamiseen. Jyväskylässä on ainutlaatuinen liikunnanlaitos, suomen suurin psykologian laitos ja suuomen suurin hiukkaskiihdytin (tää on hitusen mutufiiliksellä, mutta näin mulle on valehdeltu). Luennoitsijat ovat korkeatasoisia, poikkeuksia löytyy kaikkialta se on varmaa, mutta kautta linjan jykylässä saa todella laadukasta opetusta, sillä täällä tehdään laadukasta tutkimusta. Muun muassa psykologian osalta jykylä on alkukoto monelle kansainvälisesti arvostetulle tutkimukselle.

Tähän loppuun joku poikkeuksellisen merkityksetön linkki?

keskiviikko 17. elokuuta 2011

Top 5 Jyväskylän kesä 2011: Helmiä sialle

Kesä meni, mitä jäi käteen?

1. Frisbeegolf 

Aivan mahtava laji! Onneksi, onneksi Jyväskylä herää vihdoin tähän trendipelleilyyn ja saadaan kaupunkiin 2 rataa. Toinen Laajavuoreen ja toinen harjulle. Suosittelen lämpimästi kaikille. Metsä raikaa ja keuhkoihin sattuu, kiroilun takia. Lätyt maksaa 10-20 euroa ja niitä tarvitaan harrastamiseen 1- useita, riippuen kuinka tosissaan ollaan. Lenkkeilylle mainio korvike, sillä Peurungan radan kiertämiseen kuluu kaksi tuntia ja sille kertyy pituutta yli 3,5km (mukaan lukien keikon etsiminen metsässä)

Mikäli ette minua usko, uskokaa 16 vuotiasta suomalaisnuorukaista proworldseilta, Seppoa.

2. Biitsi

Niin siis se urheilulaji, jossa pidetään palloa ilmassa käsillä, jaloilla, päällä ja mahalla. Verkko, aurinko, pallo ja 3 muuta körilästä = superfun. Lisäksi meillä oli vielä boombox mukana liki joka kerta!

3. Longboard

Jos rennolle pitäisi löytää synonyymi, niin tämä on se. Mikäli etsit lunkimpaa, rauhallisempaa ja letkeämpää tapaa liikkua a:sta b:hen niin tässä on vastaus. Suosittelen toki kypärän ja hanskojen käyttöä maksimaalisen turvallisuuden takamiseksi.

Tässäkään ei tarvitse luottaa vain minun sanaani vaan sallikaa minun demonstroida.

4.  Kaverit

Jep. Kuinka moni meistä olisi lopulta mitään ilman niitä peilejä, jotka meitä itseämme toistavat kaikuina ja nauruina, kuvina ja itkuina, lauluina ja sanoina, juhlina ja juhlissa. Arvostakaa itseänne ja toisianne. Kun veikot lähtee vaihtoon tahi harjoitteluun tuloo helposti suru puseroon kun ei pääse harrastamaan yhdessä liki vuoteen. Ystävien tärkeyden huomaa vasta kun ne ovat tavoittamattomissa.

5. Vapaus

Ja vauraus. Se mitä vapaus tarvitsee tullakseen olevaksi on valuutta. Mikäli siis onnistuit kahmimaan tarpeeksi valuuttaa käyttöön talvella ja nostit koko kesäksi jalat pöydälle, kuulut siihen samaan sankarien seuraan mihin minäkin. Mikäli et omaa järin kallista makua tahi satut olemaan kortepohjan miljonääri, niin suosittelen vapaakesää kaikille. Se, ettei tarvitse tehdä mitään, ellei huvita, on suurinta huumetta mitä on, siis kahvin ja tupakan jälkeen. Ettäs tiedätte.

In and Out, Top and Less